BRIGA O SEBI NIJE SEBIČNOST

Najvažniji u očuvanju zdravlja uopšte  su svi oni izbori koje činimo sami za sebe. Bitno je razumeti da briga o svom zdravlju, fizičkom i mentalnom, o svojim mislima, osećanjima, odnosima je način na koji održavamo mentalnu higijenu, kao što vodimo računa i o higijeni tela. 

      Mi sami možemo svaki dan učiniti neku malu stvar za sebe koja će puno značiti oćuvanju našeg mentalnog zdravlja. To mogu biti vreme za sebe, opuštanje, razmišljanje o sebi, vreme za razonodu, smeh, prepoznavanje stresa i nošenje sa njim, kao i traženje pomoći kada se sami ne možemo izboriti sa problemima. 

       Za očuvanje mentalnog zdravlja značajno je razviti zdravije životne navike, možda zdraviju ishranu, fizičku aktivnost, kao i kvalitetne odnose sa drugima ( u porodici, sa prijateljima, na radnom mestu,…). Zato je dobro da naučimo da bolje razumemo sebe i druge , da bolje komuniciramo sa drugima, jer na taj način gradićemo bolje odnose. 

     Značajno je posvetiti pažnju i prepoznavanju simptoma, kako vidljivih, tako i skrivenih koji se obično javljaju u vidu raznih telesnih smetnji koje nemaju jasan uzrok – hronične glavobolje, bolovi u leđima, želucu, lupanja srca, problemi sa stomakom, varenjem,  disanjem,… Ovi i razni drugi problemi često su samo dobro maskirane reakcije na stres, a ponekad i maskirana anksioznost ili depresija.

      Nije lako prepoznati i prihvatiti svoje  teškoće, posebno ako imamo osećaj da nas to preplavljuje i da ne možemo sami, da ne znamo kako, šta, gde,… U redu je da je teško, da ne znamo kako, da ne vidimo izlaz, budemo razočarani, zabrinuti, ljuti, … Ali bitno je da znamo da nismo sami. 

       Psihoterapija i savetovanje više nisu tabu.  Promene do kojih se dolazi kroz psihoterapiju i savetovanje skup su mnogih odluka koje ovaj put, ne sami, već uz podršku psihoterapeuta,  donosimo drugačije u skladu sa tim šta želimo da promenimo i to radimo svakodnevno.

Aleksandra Bajić

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *