“Droga u piće” – Šta su “date rape drugs”

Ako si bila napadnuta, nisi kriva!

Na društvenim mrežama se prethodnih dana povela diskusija o iskustvima devojaka kojima je droga “Rufi” i droga “GHB”, koje su poznate kao “droge za silovanje”, sipanja u piće tokom izlaska. Konzumiranje ove droge u kombinaciji sa alkoholom može dovesti do smrtnog ishoda

Simptomi se uglavnom vrlo brzo osete, a prema jezivim iskustvima devojaka koje su došle u kontakt sa nekom od ovih droga, celu situaciju izgleda kao “delovanje previše jakog sedativa”. Magistarka farmacije Jovana Birovljev o posledicama unošenja ovih supstanci u organizam detaljnije je govorila za portal Nova.rs.

Prema njenim rečima, u većini slučajeva prvo se “oduzimaju” udovi, a nakon toga gubi se potpuna kontrola nad celim telom. U zavisnosti od doze, neki ostaju svesni, ali telesno nepokretni, dok su se mnoge devojke i onesvestile.

„Droga za silovanje“ im se sipa u piće dok ne gledaju, a nije retkost da kroz ovo užasno iskustvo prođu i kada su okružene bliskim ljudima, jer predatori ne prezaju i kada nisu same. Često se dešava da im momak priđe i to uradi u trenutku kad žrtva ne gleda u pravcu čaše.

Problem je u tome što ove droge prilikom rastvaranja iza sebe ne ostavljaju nikakvu boju, miris i ukus pa su samim tim teške za uočavanje do trenutka dejstva. Najčešće su to bele tabletice ili kapsule koje se lako rastvaraju u vodi, a dve najčešće korišćene droge su droga “Rufil” i droga “GHB” koje se razlikuju po dejstvu na žrtvu.

Rufinol pripada grupi lekova koje se koriste u terapiji za anksioznost, nesanicu dok se neki koriste kao uvod u anesteziju. Lekovi iz ove grupe deluju sedativno na naevni sistem, što znači da dovode do sedatacije i opuštanja mišića.

„Na tržištima na kojima je postojao, koristio se kod kratkotrajne insomnije, kod premedikacije kod operacije, za umirenje pacijenata pre operacije i čak se kombinovao sa drugim lekovima za ulaz u anesteziju”, kaže za Novu.rs Jovana Birovljev, magistar farmacije.

Droga za silovanje može biti sipana u piće bez vašeg znanja a u kombinaciji sa alkoholom ove droge mogu učiniti osobu zbunjenom o tome šta se dešava, manje sposobnom da se odbrani od neželjenog seksualnog kontakta ili nesposobnom da se seti šta se dogodilo. Skoro 11 miliona žena u Sjedinjenim Državama je silovano dok su bile pijane, drogirane ili pod dejstvom kombinacije ove dve supstance.

Rufi utiče na centar za disanje koji se nalazi u produženoj moždini na koji takođe utiče i alkohol. U kombinaciji, ove dve supstance mogu izazvati prestanak disanja i time ugroziti život žrtve.

Druga droga GHB ili u uličnom žargonu poznat kao “Dži-Ejč-Bi” ili “Dži”, utiče preko receptora na nivou centralnog nervnog sistema koji ispoljavaju depresorno dejstvo.

„Najpre izaziva sedaciju, koja je praćena napadima i kasnije prelaskom u komatozno stanje i što je veća doza brže se ispoljava dejstvo. Uglavnom od nekih 20 do 60 minuta i efekat je oko šest sati”, ističe Birovljev.

Razlika između GHB-a i rufinola je u tome što GHB na početku izaziva euforiju i visoku seksualnu želju, dok u većim dozama dovodi do preznojavanja, gubitka svesti, mučnine i povraćanja, vizuelnih i slušnih halucinacija, umora, amnezije i konfuzije.

Osnovni znaci dejstva su suvoća usta, proširene zenice i ubrzan srčani rad, a efekti su preznojavanje, mučnina, povraćanje, konfuzija, konvulzije, itd. U koliko dođe do predoziranja GHB-om pomoć je upitna zbog toga što protiv njega ne postoji nikakav protivotrov.

Niste krive ako ste imali loše iskustvo zbog ovakvih stvari. Posetite lekara i slučaj prijavite policiji.

Ostale tekstove o ovoj temi čitajte na sajtu multiradio.rshttps://multiradio.rs/

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *