Nasilje sve manje tabu tema među mladima

„Mi definišemo nasilje kao uspostavljanje kontrole nad drugom osobom i ti znaci mogu da se manifestuju u vidu traženja šifre od telefona od instagram ili fejsbuk naloga, kontrolisanje šta će druga osoba obući, verbalno nasilje nad drugom osobom kada obuče nešto što je malo kraće ili nešto što se nasilniku ne dopada“, istakla je koordinatorka SOS telefona Vanja Stepanović.

O prvim znakovima partnerskog nasilja i njegovim posledicama pričale su volonterke SOS Ženskog centra Vanja Stepanović i Ivana Tešan na sedmom predavanju „Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar“ koje je održano 11. maja u prostorijama Kulturnog centra Novog Sada.

Na radionici su prisustvovali stariji đaci osnovnih škola i srednjoškolci, članovi glumačke sekcije Dečijeg kulturnog centra u Novom Sadu, koji su imali priliku da diskutuju i saznaju šta (ne)čini zdrav odnos.

„Uvek kada govorimo o društveno-angažovanim temama gledamo da se obraćamo i mlađim generacijama. Mislim da je sjajna prilika da o ovoj temi pričamo sa starijim osnovcima i srednjoškolcima jer to jeste period kada oni ulaze u prve partnerske odnose i jako je važno da znaju od samog starta da prepoznaju naznake potencijalnog nasilja, jer se nalaze u godinama kada kreću da izlaze i da provode vreme po žurkama, klubovima i slično.”

Vanja Stepanović

Đaci su bili veoma zainteresovani i rado su stupili u diskusiju deleći svoja mišljenja i nedoumice.

„Diskusija je bila odlična, stvarno su bili uključeni i postavljali su sjajna pitanja poput: kako biti podrška, kako pomoći drugome i slično. Drago mi je što žele da budu aktivni i što se interesuju za ovakve teme. To je sjajno jer to su mladi ljudi koji će postati senzibilizovani za mnoge društvene teme.”, rekla je Vanja.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *