NIJE ŠALA PODKAST – ZAŠTO JE SEKSUALNO UZNEMIRAVANJE OZBILJNA STVAR?

Kada je u društvu počelo da se priča o seksualnom nasilju nad ženama? Negodovanje institucija. Kako žene reaguju i kome treba da se obrate, samo su neke od tema o kojima smo razgovarali. Gošće prve epizode podkasta bile su Andrea Košanin i Teodora Melios, volonterke SOS ženskog centra, koje su govorile o seksualnom nasilju, kako se treba ophoditi prema ženama koje su doživele isto, kao i o njihovim traumama. Autor i voditelj prve epizode je Ivan Bjelić.

U toku razgovora, Teodora Melios je istakla: Tema seksualnog nasilja, kod nas, je počela tek od skoro da se dublje obrađuje i da se više priča o tome. Mnoge stvari u našem društvu se uopšte nisu smatrale kao problem. Na razne oblike, ne samo seksualnog, nego uopšte nasilja, nije se gledalo kao na problem. Uopšte se nije prepoznavalo silovanje u braku. Ne samo i silovanje, imamo i seksualno uznemiravanje u braku koje uopšte nije zanemarljiva tema, jer postoji upravo to, da se smatra da je ženina obaveza da na sve načine udovolji muškarcu, čak i nešto što sama nikada ne bi želela da uradi.  

Do sada, smo imali mnoge slučajeve gde žene prijave nasilje i naiđu na nepoverenje i odbijanje samih institucija.

Da institucije rade svoj posao kako treba, neprofitna udruženja i nevladine organizacije koje se bave ovom vrstom aktivizma, i feministkinje ne bi imale ovoliko posla i ne bi zapravo bio naš glas koji se čuje toliko. Stvar je u tome što institucije generalno, svojim postupcima, upere prst u žrtvu. Žrtva je tu došla da uperi prst u drugog, a oni opet taj prst vrate na žrtvu. To je jedan začarani krug. – izjavila je Andrea Košanin.

Koji su problemi koji se često javljaju prilikom prijavljivanja slučaja, kako institucije gledaju na resocijalizaciju nasilnika, na koji način SOS ženski centar  može da pomogne kada im se neko obrati i druge informacije možete saznati iz celog razgovora koji možete pronaći na sajtu multiradio.rsYouTube kanalu MultiRadija, kao i na audio platformama (podcast.rs, Spotify, Deezer, i dr). 

SOS Ženski centar Novi Sad pruža besplatne usluge psihološkog savetovališta koje su namenjene kako ženama i devojkama koje su u situaciji partnerskog nasilja, tako i mladima koji nailaze na poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju.

021/422-740 – Telefon SOS ženskog centra, koji možeš pozvati 17-21h

soskonsultacije@gmail.com ; soszenskicentar@gmail.com

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *