Održano i poslednje predavanje u okviru projekta “Nije šala”

Zvanično je održano i poslednje predavanje u okviru projekta „Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar“. Predavanje su u četvrtak, 12. maja, održale volonterke SOS Ženskog centra Andrea Košanin i Jovana Kostevski, na Filozofskom fakultetu, i to pred studentima žurnalistike, psihologije i drugih smerova.


„Dok smo držali predavanje primetila sam da studentkinje žurnalistike prepoznaju grešku u načinima na koji mediji izveštavaju o seksualnom nasilju. Bilo mi je jako važno da je taj problem već osvešćen i mislim da je suštinski problem u izveštavanju događaja koji uključuje seksualno nasilje taj senzacionalistički pristup pričanju o tome, koji rezultira retraumatizacijom žrtve i otvaranjem nekih poluzalečenih rana. Nije rešenje da se o takvim situacijama ne priča i ne izveštava, nego je potrebno da se čuju i psiholozi i psihološkinje i njihovo mišljenje o tome kako treba da se izveštava o seksualnom nasilju. Mislim da je neko rešenje u budućnosti zajednički rad i saradnja psihologa i novinara u načinu izveštavanja.”, rekla je Jovana Kostevski, osvrnuvši se na istupanje u emisijama osoba koje su pretrpele seksualno nasilje.

„Moramo imati razumevanja za osobe koje učestvuju u emisijama, zato što su često te emisije jedini prostor gde oni mogu da ispričaju svoju priču. To možda nije dobar način da pričaju o svojim iskustvima, ali je dobro to što uopšte pričaju o tome. Smatram da medijske kuće, koje imaju emisije u kojima se priča o seksualnom nasilju, moraju da dobiju neku vrstu edukacije od psihologa ili nekih edukovanih novinara, o pravcu u kojem treba da nastavljaju izveštavanje.”

Tokom osam meseci rada na ovom projektu, predavanja su održana na sedam različitih fakulteta, kao i u Kulturnom centru Novog Sada. Dolazili su različiti profili ljudi, postavljana su brojna pitanja, ali su svi otišli sa nekim novim znanjem i informacijama.


„S obzirom na to da sam držala predavanja na tri različita fakulteta, mogu da kažem da je jako zanimljivo što su svuda bile različite grupe učesnika. Kada smo mladima dali reč, dosta su se njihovi odgovori razlikovali što je bilo lepo videti. Pohvalno je koliko su mladi osvešćeni o ovoj temi i koliko im predvanja drže pažnju, koliko su želeli da se uključe. Osvešćene su i žene, ali i muškarci, što mi je jako drago da vidim. Sve je veći porast muške populacije u ovim temama, koji odgovaraju na ova pitanja, žele da se njihov glas čuje i drago mi je što se nisu osetili diskriminisano s obzirom na naziv naše organizacije i to „ženski centar“, već su sa nama na isti način i kroz istu viziju pričali o svemu ovome i stvarno su razumeli da ovo jeste društveni problem o kojem treba da se priča. Mislim da smo im pružili dosta novih informacija, pogotovo u delu koji je vezan za naše iskustvo u radu sa ženama, jer je drugačije kada čuju da je to stvarno slučaj, a ne nešto što je izmišljeno. Sada smo imali i priliku da prvi put čujemo profesorku koja nas je pohvalila da je projekat koncipiran da mi mladi pričamo mladima i obraćamo im se na istom nivou.“, istakla je Andrea Košanin.

Ako uporedimo fakultete na kojima su održana predavanja, vidljiva je razlika u svesti studenata na osnovu oblasti o kojima uče.


„Edukons jedini od tih društvenih i humanih nauka ima samo pedagogiju, on je nekako više vezan za tehnologiju i to se videlo i u odzivu studenata koji su bili manje zainteresovani jer je ovo tema koja im manje leži. Gledam to i po tome koliko su novih informacija dobili i na kakav način na ovu temu gledaju. To je opet učinkovito sa jedne strane jer je nekada bitnije pričati ljudima koji se manje razumeju u neku temu, dok vidim sada da je na Filozofskom fakultetu dosta njih bilo upoznato sa ovim važnim društvenim problemom.“, završila je Andrea.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *