Prijatelj nam nije psihoterapeut

Svi mi imamo jednog prijatelja koji daje jako dobre savete i odličan je u razumevanju naših osećanja. Imamo onu prijateljicu koja postavlja dobra pitanja, koja nam otvore novu perspektivu nekog našeg problema i čiji nam odgovori pomognu u rešavanju situacije.

Radi očuvanja prijateljstva sa tom osobom, koju očigledno vredi imati u životu kao i radi bolje efektivnosti same terapije, važno je napraviti razliku između tereta koji stavljamo na naše prijatelje kao i očekivanja koja imamo od naših terapeuta.

Mnogo je jasnije povući liniju i shvatiti da nam terapeut nije prijatelj, odnos nam je drugačiji, viđamo se u udređeno vreme u određenom okruženju i očekujemo od njega ili nje samo da nam bude teraput. Sa prijateljima je to malo drugačije, pogotovo sa onima koji imaju snažnu empatiju i sa kojima se osećamo jako prijatno kada delimo i naše najintimnije probleme ili misli.

Ipak važno je da u prijateljskom odnosu shvatimo kada je nešto previše za drugu osobu, kao i da osećamo slobodu da kažemo prijatelju kojem smo mi „prijatelj-terapeut“ kada bi bilo bolje da o određenim problemima priča sa terapeutom.

Prijatelji i terapeuti se razlikuju jer:

1)     Naša lična povezanost sa osobom sa kojom delimo probleme ili koja sa nama deli probleme može biti prepreka u objektivnom sagledavanju situacije kao i davanju adekvatnih saveta.

2)   Prijateljski odnos ne bi trebao da bude jednostran. Ako je jedna osoba konstantno u ulozi terapeuta, dok je druga stalno „klijent“ prijateljstvo će osetiti posledice. Ako ti saveti prijatelja i vreme koje odvoji za tebe prijaju, ne zaboravi da ga pitaš šta se dešava u njegovom/njenom životu kao i da li trenutno u svom životu ima prostora za tvoje probleme.

3)     Prijatelji su tu da te oraspolože i da ti budu podrška. Koliko god su tvoji prijatelji iskreni, pa makar i oni „bez dlake na jeziku“, za razliku od terapeuta oni nisu edukovani da pomognu pri procesiranju traume ili različitih, teških tranzicija u životu.

Zato, ukoliko imaš nešto što te muči ili samo želiš da napreduješ a ne znaš kako, javi nam se ili uputi prijatelje kod nas. Tu smo da pomognemo! 

Tekst spremila: Jovana Kostevska, konsultantkinja na SOS telefonu

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *