SOS ženski centar – besplatna psihološka i pravna podrška

SOS Ženski centar Novi Sad pruža besplatne usluge psihološkog savetovališta koje su namenjene kako ženama i devojkama koje su u situaciji partnerskog nasilja, tako i mladima koji nailaze na poteškoće u svakodnevnom funkcionisanju. Razgovarali smo sa volonterkama SOS-a o temi seksualnog uznemiravanja i nasilja u podkastu “Nije šala” u okviru koga ćemo informisati o temi koja ne bi trebala da bude tabu.

Statistika kaže da se žena sedam puta vraća pre nego što konačno donese odluku da napusti nasilnika.

Zašto?

Zato što to nije samo „meni neko radi nešto loše, ja sad treba da odem“. Ovo je jako duboka tema i ima dosta razloga zašto se žene vraćaju. Na primer, ako gledamo na brak ili partnersku zajednicu – često su tu deca, često je tu zastrašivanje, često je ženi urušeno samopouzdanje. Zaboravljamo kakve sve taktike i manipulacije koristi nasilnik da bi vratio tu ženu. Njegov je cilj dominacija i moć, a kada ona ode, on gubi tu dominaciju i moć, istakle su volonterke SOS Ženskog centra, Andrea Košanin i Teodora Melios.

Onda imamo fazu medenog meseca, koja dolazi nakon faze akutnog napada i tišine, gde se nasilnik ponaša možda lepše nego i na početku. Kupuje joj poklone, vodi na večere, sve po njenoj želji. Hoće da je ubedi da se on promenio i ženu to zbunjuje. Prosto imate žene koje vide dva lica i zbunjujuće je izabrati u koje da poveruje. I naravno, što je prirodno, svi se mi iznerviramo, pa nas prođe to i onda kada se ta osećanja negde spuste, teško je doneti odluku. Nije to samo “sad ću staviti tačku na ovo i to je to”. Nedostaje ženi njen identitet- ja sam nekome bila žena, ja sam bila majka, a sa druge strane, deci nedostaje njihov tata. Nedostaje joj često kuća, sve joj nedostaje. Pogotovo kada se na sve to doda manipulacija nasilnika da je opet pridobije nazad.

SOS Ženskom centru, mi nikada ne govorimo „Napustite ga“, zato što je njima već oduzeta ta odgovornost nad svojim životom. Mi smo tu da ih podržimo, da opet dođu do odgovornosti za svoje postupke i do kontrole nad svojim životom. Ako bi došle i rekle- u redu, većina od njih bi poslušale, ali to opet nije njihova odluka. To je nešto što je rečeno i što je ponovo slepo poslušano.

Teško je kada žena želi da stavi tačku, a pritom dugo nije imala kontrolu nad svojim životom. Teško je odjednom zadržati stav pored svih manipulacija i svih faktora koje je teraju da se vrati.

Zbog toga se žene toliko puta vraćaju, dok konačno ne dođemo do faza koje su samo narastanje tenzije i akutni napadi. To su trenuci kada se se gubi i faza tišine i faza medenog meseca, tada žena shvata da nema drugih opcija, da prosto nema čemu više da se nada, da se sve izgubilo. 

Problem je što nekada prođu godine dok ne dođe do tog trenutka, i onda imamo jednu ženu koja je urušena, kojoj je potrebna podrška, ne samo od nas, nego celokupnog društva i institucija da bi sve to izgurala.

SOS Ženski centar ima dva savetovališta. Jedno je omladinsko savetovalište, koje radi sa mladima, dakle od 15 do 30 godina, bez obzira na pol. To prosto može biti potreba za podrškom na nivou svakodnevnog funkcionisanja ili bilo kog drugog problema. Savetovalište je besplatno. Pored toga, imamo psihološko savetovalište, koje radi isključivo sa ženama koje su u nasilnom partnerskom odnosu, da li u vezi, braku ili zajednici.

U okviru projekta Nije šala, pokrenuli smo fejsbuk stranicu koja nosi ime projekta: Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar na kojoj nam se možete pridružiti i dobiti mnogo korisnih informacija od volonterki koje pružaju besplatne usluge savetovanja na ovu temu.

Celu epizodu #1 podkasta “Nije šala” možete pronaći na YouTube kanalu MultiRadija, ili na ostalim audio i video platformama. Linkovi do njih nalaze se u opisu YT videa.

Projekat »Nije šala – seksualno uznemiravanje je ozbiljna stvar« realizuju SOS ženski centar i MultiRadio u okviru programa »Mladi i mediji za demokratski razvoj – MAY4DD«, koji Beogradska otvorena škola (BOŠ) sprovodi uz podršku Švedske, na osnovu ugovora između Švedske agencije za međunarodni razvoj (Sida) i BOŠa.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *