Spavanje i mentalno zdravlje

Različite životne situacije koje ostavljaju trag na mentalno zdravlje mogu poremetiti san, dok nedostatak sna može uticati na mentalno zdravlje. Ovaj uzročno-posledični odnos stvara složene veze između spavanja i našeg mentalnog zdravlja, ali takođe znači da popravljanje jednog  problema može značajno poboljšati drugi.

Svačija situacija je posebna, tako da univerzalno rešenje problema mentalnog zdravlja i problema sa spavanjem zavisi od osobe. Budući da oba faktora imaju veliki uticaj na kvalitet života, bitno je da potražimo pomoć koja nam je potrebna  i pričamo sa terapeutom o tome.

Naravno, postoje i načini pomoću kojih možemo sami pokušati da poboljšamo naš san. Čest uzrok problema sa spavanjem  su loše navike koje smo stvorili. Kao i sve loše navike, i ova se može promeniti fokusiranjem na bolje strategije i kreiranje novih navika kao i reorganizovanje prostora u kojem spavamo.

Ovo su još neki načini za poboljšavanje i održavanje zdravijeg sna:

–          Odredi specifično vreme za spavanje i pridržavaj se tog rasporeda

–  Pronađi neki način da se povučeš i razbistriš svoj um, poput tehnika opuštanja (meditacija,disanje) i uvedi ih kao deo standardne rutine pre spavanja

–          Izbegavaj alkohol, duvan i kofein uveče

–         Pokušaj da skloniš telefon ili bilo koji drugi uređaj od sebe pre spavanja

–    Nemoj zaboraviti da je redovno vežbanje i izlaganje prirodnom svetlu tokom dana važan faktor u održavanju i poboljšavanju sna

Ukoliko si sve ovo već pokušala/o (i još mnogo toga), a i dalje te muči tvoj san ili bilo šta drugo što utiče na tvoje spavanje, nemoj oklevati da nam se javiš.Naše terapeutkinje su tu za tebe!  

Savetnica na SOS telefonu

Jovana Kostevski